Пиенето на чай се проявява в потискане на структурната асиметрия на мозъчните полукълба. Изестно е, че структурата на лявото и дясното полукълба на мозъка не са напълно идентични - състояние, известно като структурна асиметрия. Освен това двете мозъчни кълба отговарят за различни мозъчни дейности, независимо, че са в непрекъсната комуникация едно с друго - функционална асиметрия. Днес е известно, че основната структура на мозъка са нервните клетки (неврони), организирани в невронни мрежи. Неслучайно работата на мозъка се описва като работа на изключително бърз и ефективен суперкомпютър.

Как чаят влияе върху структурата и функцията на мозъка?

За това разказва статия в списание Science Daily. Специалистите се интересували от структурните и функционални особености на мозъчните мрежи при хората. Участниците в проучването били разделени на групи според честотата на консумация на чай.

Наблюденията на учените показали, че чаят не повлиява на функционалната асиметрия, но работата на невроните и невронните мрежи в мозъка става по-ефективна.

Експертите говорят за ползите от чая от дълго време. Но методът на варене на чай също е важен. Според проучвания в университета Корнел, трябва да варите зеления чай в бутилирана, а не в чешмяна вода. Това ще запази всички полезни свойства на чая, увеличавайки количеството антиоксиданти в напитката почти двойно. Докато с обикновената вода чаят добива само по-богат вкус.

Текстът е консултиран от нашия медицински редактор проф. Красимира Икономова