Международната седмица на мъжкото здраве се отбелязва широко всяка година в Щатите, Канада, Австралия, Великобритания и страните от Западна Европа през месец юни. По време на Седмицата медицински специалисти от всички области се опитват да повишат информираността на мъжете за особеностите на техния организъм.

Тази година специалистите от Центровете по контрол и профилактика на заболяванията при здравното министерство на Щатите оповестиха специално прессъобщение, от което научаваме следното:

  • Мъжете по света живеят средно с 5 години по-малко от жените;
  • Представителите на мъжкия пол по-често от жените боледуват от сърдечно-съдови заболявания и по-често умират от такива заболявания още в ранна възраст;
  • Представителите на силния пол обаче по-рядко търсят помощта на лекар.

А нежеланието на мъжете да се обръщат за помощ към лекар е обусловено от три главни причини, сочи изследване на американската медицинска компания Orlando Health. И тези причини са:

  • По-голяма заетост в работата;
  • Опасения, че лекарят ще им постави грешна диагноза;
  • Страх от някои процедури, като изследване на простатата или на дебелото черво например.

Мъжете по-често се самоубиват. И въпреки че жените правят повече суицидни опити, които не довеждат до смърт, представителите на силния пол по-често стигат до намисления край.

Мъжете много по-често от жените умират и от удар на мълния. Този печален факт се потвърждава от официалната американска статистика, която сочи, че 85% от американците, станали жертва на мълния в периода от 1968 до 2010 година, са мъже.