Ограничаването на приема на храна до осем часов прозорец, когато активността е най-висока, намалява риска от развитие, нарастване и метастазиране на рака на гърдата при мишки. Такива данни съобщават учени от Калифорнийския медицински университет в Сан Диего.

Резултатите от тяхното проучване, публикувано в списание Nature Communications, показват, че периодичното гладуване подобрява метаболитното здраве и циркадните ритми при мишките с рак на гърдата, предизвикан от затлъстяване след менопауза.

Учените сравнявали три групи мишки. Първата имала 24-часов достъп до храна. Втората имала достъп до храна в продължение на осем часа през нощта, когато мишките са най-активни, а третата била с неограничена диета с ниско съдържание на мазнини.

Резултатите предполагат, че антитуморният ефект на ограниченото във времето хранене се дължи на подобрен метаболизъм и намалени нива на инсулин.

Поради своите положителни метаболитни ефекти, периодичното гладуване може да осигури и евтина, лесна за използване, но ефективна стратегия за предотвратяване и потискане на рака на гърдата, казва д-р Манаси Дас, изследовател от лабораторията на Уебстър и първи автор на изследването.