Педиатрите спорят отдавна може ли родителите да спят в едно легло с малките си деца. Последното изследване на американски учени от Университета в Алабама поставя точка на този спор.

Подобна практика е свързана с детската смъртност от удушване до една година, коментират специалистите. И отбелязват, че през последните години има ръст на детската смъртност в тази възрастова група. Най-много смъртни случаи имало, когато бебето се намира в леглото.

Родителите много често не спазват правилата за спане, смятат специалистите. Според препоръките на лекарите децата трябва да си лягат без меки играчки, меки завивки, възглавници и други такива предмети, които могат да провокират задушаване. Матракът в детското легло трябва да е умерено твърд, а креватчето да е долепено до стената. За идеална поза за спане се смята лягането на гръб.

По ясни причини в родителското легло детето трудно може да бъде предпазено от задушаване. Лекарите настояват бебето да спи в отделно от родителите в легло. И това се отнася не само за нощния сън, а и за случаите, когато родителите случайно заспиват заедно с детето.

Тази практика е най-опасна за децата под 4 месеца и недоносените бебета с недостатъчно тегло, особено ако по време или след бременността бебето се сблъсква с цигарен дим.