Ако искате да живеете по-дълго, не е никак добра стратегия да сменяте често лекуващия си лекар, съветват британски учени.

Досегашни изследвания показали, че хората, които ползват услугите на един и същ лекар в продължение на години, по-внимателно се отнасят към съветите му, по-редовно правят ваксини и по-рядко търсят спешна помощ.

Новото изследване на британските учени било посветено на „верността“ към своя терапевт и продължителността на живота. Успехите в медицината обикновено се свързват с новите технологии, но ние пожелахме да покажем важността на човешкия фактор, отбелязва сър Денис Грей от изследователския екип, според който личните отношения между лекар и пациент са въпрос на живот и смърт.

Екипът на Грей провел мета изследване, по време на което медиците изучили 22 работи, публикувани след 2010 година с указание за това кой напътства пациента – техният личен лекар или непознати до постъпването в болницата специалисти. В базата данни били включени работи на учени-медици от девет страни, между които Южна Корея, САЩ, Великобритания и Израел.

В 18 от изследванията били открити доказателства за положителната корелация между това колко дълго пациентите са наблюдавани от един и същ лекар и продължителността на техния живот. Авторите на една от работите например, правели извод за това, че пациентите, на които предстояла операция на дебелото черво, в продължение на година след операцията умирали двойно по-рядко, ако през тази година ги е наблюдавал един и същ хирург.

Резултатите от изследването са публикувани в BMJ Open.