Популярният болкоуспокояващ антипиретик понижава способността ни към емпатия (съчувствие), установили американски учени. Което означава, че приемът на парацетамол не само ни помага да се избавим от болковите усещания, но ни пречи да съпреживяваме физическата и душевна болка на другите. Това твърдят учените от университета в Охайо в статия, публикувана в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Американските експерти стигнали до извода по пътя на два експеримента. В първия участвали 80 студенти, половината от които предварително трябвало да пият вода с разтворени в нея 1000 милиграма парацетамол, а другите пиели плацебо.

Час след като лекарството започнало да действа, участниците трябвало да прочетат осем кратки сценария, във всеки от които някой изпитвал болка – физическа или душевна. В един от сценариите например се говорило за човек, когото наръгали с нож до костта, а в друг – за човек, чийто баща починал. Участниците трябвало да оценяват болката, която изпитват тези хора по скалата от 1 (никаква болка) до 5 (максимално възможна болка).

Резултатите показали, че пиещите парацетамол оценяват страданията на героите като много по-незначителни, отколкото пиещите плацебо.

Участници във втория експеримент били 114 студенти. Половината от тях пиели предварително парацетамол, а другите – плацебо. След това всеки от тях трябвало да оценява по скалата от 1 до 10 колко неприятни са звучащите над ушите им резки звукови сигнали. Те трябвало да си представят също и доколко неприятни ще са тези звуци за другите участници в експеримента.

За пиещите парацетамол сигналите се оказали по-малко неприятни, отколкото за пиещите плацебо. За разлика от групата с плацебо те смятали, че такива звуци не биха обезпокоили особено останалите хора.

Влиянието на парацетамола върху способността към емпатия било потвърдено и от трети експеримент, в който участниците оценявали доколко обидно е за техен познат отстраняването без основание от онлайн игра. Намиращите се под въздействие на парацетамол оценили такава ситуация като не съвсем болезнена, за каквато я приели пиещите плацебо.

Ако сте пили парацетамол, болката и страданието на другите хора не ви вълнуват никак, отбелязва един от изследователите – Доминик Мишковски. Мишковски и колегите му установили, че парацетамолът, наричан в Щатите ацетаминофен, притъпява позитивните емоции, като радостта например, се посочва в прес-листата на университета.

По данни на Consumer Healthcare Products Association – организацията на американските производители и търговци на медицински продукти, ацетаминофенът е най-разпространеният лекарствен компонент там, който влиза в състава на над 600 препарата. Всяка седмица препарати, съдържащи ацетаминофен, се приемат от 23% от възрастното население в Америка, което прави около 52 милиона души.

Приемът на парацетамол може да подведе също и тези, на които предстои тест за употреба на психоактивни вещества, предупреждават експертите.