Ако човек яде неправилно, той може да се сблъска с намаляване качеството на пространствената памет. Бързото хранене и други вредни продукти се оказали опасни за мозъчните клетки, показа проучване на австралийски учени от Университета в Нов Южен Уелс.

Учените тествали върху гризачи диета с бърза храна и сладкиши. Животните били разделени в четири групи. Първите се хранели само с храни с високо съдържание на мазнини и захар; на вторите давали нездравословна храна в продължение на пет дни, а здравословна - два дни. В третата група съотношението било: три дни нездравословна диета и четири дни нормална диета; четвъртата група консумирали само здравословни храни. Общата продължителност на експеримента била шест седмици.

В резултат на това животните, които яли бърза храна и сладкиши, показали намаляване на качеството на пространствената памет. Плъховете от първата група след експеримента започнали да се ориентират слабо дори в познатата стая. Колкото по-дълго животните приемали нездравословна храна, толкова повече качеството на паметта им отслабвало. Първите отрицателни промени се появили в рамките на три дни.