По количката за хранителни продукти в супермаркета бъкат няколко стотици пъти повече бактерии, отколкото по дръжката на тоалетната, показали лабораторни тестове, проведени в Щатите. Три четвърти от количките, подложени на анализ от група американски изследователи, имали по повърхността си смъртно опасни бактерии E.coli и салмонела, съобщава The Daily Mail.

Тестването на количките станало в обикновени продуктови магазини, в бюджетни магазини, в скъпи магазини и в огромни супермаркети. Най-много бактерии били открити по количките на бюджетните магазини – 270 пъти в повече, отколкото по дръжките на тоалетните. Докато в големите супермаркети бактериите били изненадващо по-малко, въпреки че и там техният брой бил 3 пъти в повече, отколкото по кухненския плот.

В най-добро състояние били количките от скъпите магазини, където броят на бактериите бил равен на тези по клавиатурата та компютъра. При това почти 29% от откритите микроорганизми се падали на бацилите, свързани с хранителни отравяния. Докато над 90% от грам отрицателните бактерии, открити по почти 75% от количките, се смятат за вредни за хората, и повечето типове са устойчиви към антибиотиците. Те предизвикват пневмония, венерически заболявания, включително гонорея.

Що се отнася до грам положителните бактерии, то на тях се падали 24% от откритите по количките микроорганизми.

Освен споменатото дотук, по количките били открити и опасни гъбички.