Ако имате сериозни проблеми със съня, очилата, блокиращи синята светлина, ще помогнат да се избавите. Става въпрос за очилата с кехлибарени стъкла, които са ефективни и при терапия на някои психични разстройства. Препоръките са на екип норвежки учени от университета Берген и от Валенската болница, според които кехлибарените оттенъци блокират през нощта синята светлина, излъчвана от изкуствените източници.

Учените предположили, че ограничаване на въздействието на синия цвят, излъчван от електронните прибори през нощта, може да помогне за нормализиране на съня и за фиксиране на биологичния часовник. Но установили, че това помага дори и на страдащите от биполярно разстройство.

Синият цвят е основен компонент на слънчевата светлина. Ние възприемаме присъствието му като сигнал за пробуждане, а отсъствието – за сън.  Такава система била изработена в хода на еволюцията, тъй като слънцето дълго време било единственият източник на светлина за предците ни.

Но много съвременни електронни устройства, като телефоните, компютрите и телевизорите, излъчват синя светлина. И ако вие ги използвате след настъпване на тъмнината, организмът ви ще си мисли, че е настъпило утрото. А утрото е време за бодърстване, активизира мозъка, който през това време се намира в недоумение – а кога да почиваме?

Такова главоблъскане на свой ред може да увеличи риска от развитие на биполярно ефективно разстройство и да влоши състоянието на подложените вече на него хора.

В изследването на норвежките учени участвали 23 души,  хоспитализирани заради въпросното заболяване. 12 от тях носили блокиращи синята светлина очила в продължение на седмица. И двете групи получавали еднакво медикаментозно лечение. Но разликата в резултатите се оказала огромна.

Пациентите, които носили тонирани очила с кехлибарен оттенък на стъклата, само след три нощи започнали да се чувстват по-добре от останалите. А след седмица всички участници преминали класически тестове, определящи признаците на заболяването. Резултатите показали, че групата „в очила“ тези признаци били двойно по-малко отколкото при останалите пациенти.

Биполярното разстройство, наричано още маниакално-депресивна психоза, се състои от редуване на две фази - депресивна и маниакална. Ако в първата фаза повечето от нас могат да си представят нещата, то във втората – обратно, темпото на мислене и говорът у човека са ускорени, настроението е немотивирано и приповдигнато, наблюдава се двигателно възбуждение.

Безсънието може да мъчи пациенти и в двете фази. В маниакалната на човек му се иска да действа доста по-бързо от обикновено, той не може да се отпусне и буквално надпреварва себе си. А в депресивната печалните мисли, идеи и самообвинения не му дават да заспи.

Затова, че сънят при такива пациенти е влязъл в норма без допълнително назначение на сънотворни – е огромно постижението. Ето защо със светлина лекуват при депресивната фаза на заболяването и при депресии, които не са свързани с биполярно разстройство. Допълнителните източници на светлина – но само денем, са също толкова ефективни, колкото и антидепресантите.

И въпреки че броят на участниците в изследването бил ограничен, то се оказало достатъчно да разберем, че очилата с жълти стъкла могат да излъжат мозъка и той да възприема дори изкуственото осветление като тъмнина. Това позволява на епифизата да произвежда мелатонин - хормонът, помагащ за заспиване.

Резултатите от новото изследване се опират на растящия брой експерименти, свързани с влиянието на светлината върху циркадните ритми на организма, на настроението и на много други аспекти от физическото и психическото здраве на човека. За последните десетилетия учените открили съвършено нов тип рецептори в очите – вътрешно фоточувствителни ганглийни клетки на ретината. Тези рецептори реагират само на синята светлина и подават сигнали към хипоталамуса, където се намират нашите биологични часовници. Били открити  преки връзки между синята светлина с областите на мозъка, контролиращи емоциите.