Отровата на хищните охлюви Conus geographus съдържа високоефективния природен белтък Con-Ins G1, който действа по-бързо от човешкия инсулин, открили учени от САЩ и Австралия. Този инсулин е по-бърз от човешкия инсулин и е способен да се свързва с рецепторите на инсулина, помагайки в лечението на диабет, обясняват експертите, цитирани в списание Nature Structural & Molecular Biology.

При диабет тип 1 организмът не произвежда достатъчно инсулин, а при диабет тип 2 в организма има инсулин, който не може да бъде използван достатъчно добре. Този хормон е жизнено необходим за нормалния метаболизъм на глюкозата – най-важният източник на енергия за нашите клетки. Недостигът на инсулин води до повишаване на кръвната захар – хипергликемия. Това състояние може да доведе до ослепяване, бъбречна недостатъчност, сърдечни болести, инсулт и ампутация на краката.

По данни на Световната здравна организация от 1980 година насам броят на пациентите с диабет се е увеличил от 108 милиона на 422 милиона. Учените пресметнали, че към 2030 година диабетът ще стане седмата водеща причина за смъртност в света.

В природата морските охлюви използват отровата си, за да улавят и обездвижват животинките. Инсулиносъдържащата отрова потапя рибата в състояние на хипогликемия – ниско ниво на глюкоза в кръвта.

Следващата крачка в изследването ни ще е да използваме това вещество за разработка на нови, по-съвършени методи за лечение на диабет, обещават учените.