Съвсем не всички зеленчуци са безопасни за килограмите, както обикновено ни се струва. Някой от тях са сериозна заплаха за теглото ни, предупреждава The Independent с препратка към резултати от последното изследване на американски учени от Харвард.

Става дума преди всичко за картофите – високото съдържание на нишесте на фона на ниското съдържание на вода в тях води автоматично към пълнеене.

Учени от Харвардското училище по обществено здравеопазване открили, че различните плодове и зеленчуци влияят различно на промените на теглото.

Например шепа боровинки дневно ще ви помогне да се спасите от наднормените килограми, тъй като благодарение на полифенолът в него този плод усилва метаболизма. В същото време от картофите пълнеем не по-малко, отколкото от ориза или от хляба.

Участниците в изследването били наблюдавани в продължение на 24 години, като веднъж на четири години попълвали анкета за това колко често употребяват 131 вида продукти. Участниците отговаряли на въпроси, чийто отговор може да осветли начинът им на живот – спортуват ли и доколко активно, колко време стоят пред телевизора, пушат ли и така нататък. Те били разпитвани още за това как и доколко се е променило теглото им.

Така учените установили, че най-разпространената причина за преждевременна смърт са храните, които човек всекидневно приема.

Активната употреба на голямо количество плодове и зеленчуци – средиземноморската диета, неизменно е свързвана или с поддържането на оптимално здравословно тегло, или с отслабване. Картофите в големи количества обаче са признати като враг на стройността и грацията.

От зеленчуците за смъкване на теглото помагат цветното и брюкселското зеле, както и броколито. От плодовете такова въздействие имат сливите, ябълките, крушите и ягодите.