Пациенти с наднормено тегло на възраст над 60 години могат да отслабнат също толкова лесно, колкото младите хора, стига просто да променят начина си на живот. Това сочат резултатите от проучване на британски учени от  Университета в Уорик и университетските болници в Ковънтри и Уорикшир (UHCW) NHS Trust.

Констатациите се основават на анализ на историята на пациентите в болница за затлъстяване и публикувани в списанието Clinical Endocrinology.

Изследователите избрали на случаен принцип 242 пациенти, които са посещавали базираната на WISDEM група за управление на затлъстяването между 2005 и 2016 г. и са сравнявали двете групи (под 60 и от 60 до 78) за постигната загуба на тегло по време на престоя им там.

И двете групи прекарвали еднакво време в програмата срещу затлъстяване, средно 33,6 месеца за тези над 60 години и 41,5 месеца за дружите под 60 години. В резултат хората на 60 и повече години са загубили средно 7,3% от телесното тегло, в сравнение с 6,9% намаление на телесното тегло при тези под 60 години.

Болничната програма използва само промени в начина на живот, съобразени за всеки отделен пациент, с акцент върху диетичните промени, психологическата подкрепа и насърчаването на физическата активност. Повечето пациенти, насочени към службата за затлъстяване, са болестно затлъстели, с ИТМ (индекс на телесната маса) обикновено по-голям от 40 kg/m 2, обяснява водещият екипа д-р Томас Барбър от Медицинския факултет на Университета в Уорик.

Отслабването е важно на всяка възраст, но с напредването на годините е по-вероятно да развием съпътстващи заболявания, свързани със затлъстяването. Много от тях са подобни на ефектите от стареенето, казва д-р Барбър.

Възрастта не трябва да бъде бариера за управление на затлъстяването. Вместо да създаваме бариери за достъпа на възрастните хора до програми за отслабване, трябва активно да насърчаваме този процес. В противен случай ще има риск от по-нататъшно и ненужно пренебрегване на възрастните хора поради свързани с възрастта заблуди в обществото, коментира ученият.

Изследователите се надяват техните открития да помогнат за коригиране на преобладаващите обществени заблуди относно ефективността на програмите за отслабване при възрастни хора, заради заблуждения в обществото, свързани с възрастта.