Световната здравна организация (СЗО) заяви, че рутинната несъществена стоматологична работа трябва да бъде отложена, докато скоростите на предаване на коронавирус COVID-19 не спаднат достатъчно.

Според СЗО контролните прегледи, почистването на зъбите и превантивните грижи могат да бъдат отложени. А в спуснатите насоки за зъболекарите СЗО съветва как да се намали до минимум рискът от предаване на вируса по време на пандемията.

Агенцията по здравеопазване към Организацията на обединените нации заяви, че сега, когато стоматологичните услуги са започнали да се възобновяват в много страни, някои процедури могат да се извършват по такъв начин, че да се сведат до минимум аерозолите или микрокапчиците, висящи във въздуха.

СЗО съветва да се отложи рутинната несъществена хигиена на устната кухина, която обикновено включва орални прегледи, почистване на зъби и превантивни грижи, докато не се стигне до намаляване на скоростта на предаване на COVID-19 от предаване на общността към клъстера. Същото важи и за естетичните стоматологични лечения. Въпреки това е необходимо да се осигурят спешни или екстрени интервенции, които са жизненоважни за поддържане на оралната функция на човек, облекчаване на силната болка или осигуряване на качеството на живот.

Освен това, когато е възможно, пациентите трябва да преминат дистанционен преглед, преди да си уговорят час, се казва в насоките на СЗО.

Временните указания от 3 август са публикувани от СЗО на 11 август.