За пръв път СПИН-ът е описан преди 30 години, съобщават университетите Оксфорд и Левена. Днес почти 75 милиона по цял свят носят заразата от смъртоносната болест. Най-лошо е състоянието в Тропическа Африка, където почти всеки двайсети гражданин живее със заразата.

Както е известно, ХИВ инфекцията се е предавал от маймуните на хората многократно. Епидемиолозите предполагат, че обмяна на ХИВ вируси между хора и маймуни се е случвала многократно. Но само ХИВ-1 вирус от група М, предаден от маймуна на човек, е успял да провокира пандемията.

Генетичен анализ изяснил реалните източници на пандемията. Това станало в Киншаса, където специалистите установили какви фактори са помогнали на ХИВ-заразата да се разпространи от града из цяла Тропическа Африка в периода 1920-1950 години. Оказало се, че това се случва заради активното навлизане на железопътните връзки.

В края на 40-те влаковете се ползвали от над милион души. Свой принос имали и социалните изменения в началото на втората половина на миналия век. В резултат на всичко това вирусът преминал от малки групи хора към големи, а оттам и по целия свят. Този период се характеризира с промискуитетно поведение (полови контакти с множество сексуални партньори), нарастнал процент на проституиращи индивиди, разширени социални контакти.  Не на последно място са и пропуските в здравната система. В средата на миналия век започва поголовна ваксинация на населението срещу едра шарка и други опасни инфекции.  Използването на замърсени игли за спринцовки, необходими за ваксиниране, спомага също за разпространението на ХИВ вируса сред големи групи от населението.

Видно е, че след предаванета на ХИВ-1 вирус от група М от маймуни на хора, времето за  разпространението му е доста кратко. Засегната от вируса е не само в Африка, а благодарение на развитите транспортни връзки и целият свят.