ДНК определя външността на човека, включително и за неговото лице. Учени от Белгия и Щатите откриха, че само за това как изглежда лицето ни са отговорни 15 гена.

Тази информация ще е много полезна за пластичните хирурзи и за съдебната медицина. А вероятно и благодарение на откритието историците ще могат да възстановят външността на отдавна починали хора, съобщава Science Daily.

Експертите проучили базата данни, съдържащи триизмерни изображения на лицата на хора и съответстващите данни за техния геном. Всяко изображение автоматично се разделяло на отделни модули. След това специалистите проверявали отговаря ли някой от участъците от ДНК за конкретна черта на лицето.

Така открили цели 15 последователни гени, които участват в образуване лицето на бебето в утробата на неговата майка. Някои от гените определят строежа на носа, което ще е много удобно на съдебните медици, реконструиращи лицето по черепа.

На чертите на лицето обаче влияят не само гените, но и начинът на живот, възрастта и околната среда, подчертават учените.