„Превключвателят“ или хомеостата на съня, необходим на тялото да се разбуди, бе открит от британски учени от Оксфордския университет. С откритието си учените ни приближават до разгадаване на тайната на съня, пише списание Nature.

Сънят се регулира от две системи – циркадните ритми или биологичнят часовник, и хомеостатът на съня. И докато циркадните ритми са изучени добре, за хомеостата на съня е известно много малко. Той, както установили британските учени, изпълнява функциите на своеобразен контрольор, който регулира целия процес на заспиване – от началото до връщането ни в реалността.

Екипът учени проучвал действието на този механизъм в главния мозък на плодови мушици, циркадният хронометраж на които е подобен на човешкия. Дрозофилите имат около двайсетина неврони за управление на процесите на съня – подобни клетки в главния мозък имат и други животни, включително и хората. Тези клетки предават сигнала на хомеостата: ако невроните са електрически активни, организмът спи, а когато мълчат – той бодърства. За превключването на тези неврони екипът използвал най-съвременна техника на основата на оптогенетиката – за включване и изключване активността на мозъчните клетки тя използва светлинните импулси. В случая оптогенетиката се прилагала за стимулация синтеза на допамина.

При хората, пиещи психостимуланти, нивото на допамин в главния мозък се повишава. Точно такъв ефект бил забелязан и при мушичките. Когато се активирала допаминенергийната система, невроните на съня замлъквали и дрозофилите се събуждали. Когато съответстващите неврони се активирали, мушичките се унасяли в сън.