Проблемът, от който са страдали Уинстън Чърчил и Мерилин Монро като чели е разрешен. Става дума за заекването. След дълги проучвания американски учени открили механизма на този говорен дефект.

Учени от Детската болница в Лос Анджелис установили, че патологията е свързана с ограничения приток на кръв към фронталния лоб на мозъка. Което дава надежда, че скоро ще се появят нови методи за борба със заекването.

Учените се основават на популярната научна работа на доктор Питърсън от Института за еволюция на разума. Екипът използвал протонна магнитно-резонансна спектроскопия, за да изучи мозъка на възрастни и деца, които заекват. Вниманието им било съсредоточено върху говорния център, известен още и като Зона на Брока. Така открили, че активността на кръвния поток е неразривно свързана с говора.

Този факт позволил на учените да предположат, че колкото по-голяма е аномалията на кръвния поток към зоната, която съединява фронталния с временния лоб на мозъка, толкова по-сериозно е нарушението на говора.