Редовната превантивна употреба на аспирин при наличие на поне един рисков фактор за сърдечна недостатъчност увеличава вероятността от развитието му с 26%. Рисковите фактори включват тютюнопушене, затлъстяване, хипертония, висок холестерол, диабет и всякакви сърдечно-съдови заболявания.

Тези резултати са получени от международен екип от учени, чиято статия е публикувана в списание ESC Heart Failure.

Изследователите анализирали данни за близо 31 000 мъже и жени на средна възраст 67 години. Всички участници са имали поне един от горните рискови фактори за сърдечна недостатъчност, но в началото на проучването не са имали сърдечна недостатъчност. 25% от участниците са приемали аспирин редовно, за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и запушените артерии. Информацията за участниците е събирана средно за повече от пет години. През това време 1330 души били хоспитализирани поради развитие на сърдечна недостатъчност.

Когато оценяват връзката между аспирина и риска от сърдечни заболявания, учените са взели предвид много фактори, включително пол, възраст, индекс на телесна маса, употреба на алкохол, тютюнопушене, нива на холестерол и кръвно налягане, различни лекарства, общо здраве и т.н. В крайна сметка се оказало, че независимо от тези фактори, хората, които редовно приемат аспирин, имат 26% по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност от тези, които не приемат лекарството. След това изследователите препроверили резултата няколко пъти, променяйки методите за анализ, но резултатите винаги са били приблизително еднакви.

Авторите на публикацията отбелязват, че са необходими мащабни клинични проучвания, за да се потвърдят тези заключения, а дотогава трябва да се има предвид, че тези, които имат поне един рисков фактор за сърдечна недостатъчност, трябва да внимават при приемането на аспирин.