Международен екип експерти от водещи научни центрове по света открили 500 нови участъци в генома, които отговарят за наследствената предразположеност към повишено кръвно налягане. Това е най-мащабното досега изследване на генетичните основи за появата на хипертония, което е публикувано в списание Nature Genetics.

Смята се, че в основата на развитието на кръвното налягане са рискови фактори, свързани с начина на живот – затлъстяване, пушене, алкохол, прекомерната употреба на сол в храната. Предразположеността обаче се предава и по наследство и ролята на този фактор е много важна. Досега генетичните основи за хипертонията почти не бяха изучени, но сега по оценка на учените, една трета от тях вече е известна.

Това бе постигнато благодарение на ДНК анализа на повече от милион европейци. Учените сравнили генетичните данни на хората с максимален наследствен риск от хипертония и на хората от групата с минимален риск. Били изолирани 535 нови участъка на генома, в които мутациите са  отговорни за високо кръвно налягане.

Сега броят на участъците на генома, чиято връзка с появата на хипертония е доказана, надхвърлят хиляда. Изчисленията показали, че при носителите на всички тези генетични варианти кръвното е средно с 13 mmHg по-високо от нормата, рискът от хипертония се е увеличил с 3,34 пъти, а рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания – с 1,52 пъти.

Оказало се, че гените, отговарящи за кръвното, участват и в регулиране на появата на мастни отлагания и работата на надбъбречните жлези. Някои от тези гени, както се оказало, са свързани и с други заболявания, като развитието на Алцхаймер и исхемична болест на сърцето например. Но за това, че те имат отношение и към хипертонията, станало известно едва сега.

Това говори как изпробваните препарати, чиято безопасност и ефективност при други заболявания са вече доказани (в основата им са същите тези генетични фактори, които и при хипертонията), могат да бъдат използвани за лечение и при повишено кръвно. Такова пренасочване на лекарствата за едни заболявания (исхемична болест на сърцето, повишен холестерол) към лекарства за лечение на високо кръвно налягане може за да стане бърз и достъпен метод за лечение на хипертониците. Това ще е особено полезно за болните, при които съществуващите препарати срещу хипертония не помагат, коментират учените.