Екип шотландски учени от Единбургския университет направи пробив в лечението на безплодие, като отгледа в лабораторни условия човешки яйцеклетки. Развитието на човешките яйцеклетки бе забулено в тайна дълго време.

Жените се раждат с незрели яйцеклетки, които се развиват в процеса на половото съзряване. След много години упорита работа шотландските учени успели да „заставят“ яйцеклетките да узреят извън яйчниците.

Независимо от зашеметяващия успех, учените не бързат да се радват, тъй като е необходимо въпросният метод да се усъвършенства преди клиничното приложение. Те съобщават, че са успели да доведат до узряване и готовност към по-нататъшно оплождане само 10% от клетките. Като все още е неизвестно какъв ще е резултатът при оплождането на тези клетки, тъй като за такъв експеримент е необходимо да получат разрешение от регулаторните органи.

Това е невероятен пробив, който ще помогне на учените по-добре да разгадаят процеса на развитие на яйцеклетката, споделя проф. Евелин Телфер от изследователския екип.

Успехът на въпросния метод  ще открие нови възможности в лечението на безплодието при жени, преминали химиотерапия, в това число и момичета от незряла възраст. Учените смятат, че в бъдеще ще е възможно да замразяват незрели яйцеклетки преди химиотерапия, а после „да ги приведат в готовност“ в лабораторни условия.

Досега и другите екипи от специалисти са успявали да получат човешки полови клетки. Тогава са използвали стволови клетки, способни да се превърнат в клетки от всеки тип. С получаването на яйцеклетки обаче не се получавало. Те не били пълноценни, с изключение на всяка поредна 33-а клетка, която успешно се превръщала в зародиш. А както е известно, от природните яйцеклетки в зародиш се превръщат всеки две от три клетки.

Проблемът с отглеждането на пълноценни яйцеклетки бил решен не с използването на стволови клетки, а с незрели гамети, взети от яйчниците на жени-доброволки. За да успеят, специалистите трябвало да знаят какви молекули и други сигнали карат половите клетки да се делят и да преминават в следващия стадий на развитие, както и какви вещества трябва да има в хранителната среда.

За да успеят половите клетки да преминат всички стадии на развитие и станат яйцеклетки, учените използвали четири различни набора от молекули. Този път преминали успешно една трета от клетките. За което били необходими около 20 дни.