Ортостатичната (постурална) хипотония включва значително понижаване на кръвното налягане, когато тялото е изправено.

Деменцията се характеризира с натрупване на токсични протеини в мозъка, които пречат на взаимодействието на мозъчните клетки. Последицата от този процес е загуба на паметта, предимно краткосрочна, както и други познавателни умения. Учените предполагат, че хората с ортостатична хипотония са с по-висок риск от деменция с напредването на възрастта.

Ортостатичната хипотония възниква поради неспособността на кръвоносните съдове да се свиват, когато тялото е изправено. Това се усеща особено, ако изправянето стане внезапно - например човек бързо става от стола. Наблюдава се забележим спад на кръвното налягане, намалява притока на кръв към мозъка и в резултат на това се появяват замаяност, световъртеж и загуба на равновесие.

Учените знаят, че хората с ортостатична хипотония са предразположени към сърдечни заболявания. Изследователите се стремят да разберат дали има връзка между тази форма на ниско кръвно налягане и мозъчни проблеми, по-специално деменция.

Американски експерти от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health анализирали данни от 11 709 души, посещаващи лекарите си в продължение на 25 години. Доброволците били тествани и за ортостатична хипотония. Кръвното налягане се измервало пет минути след като човек се е изправил бързо след 20 минути лежане. Хипотонията се определя като намаляване на систоличното кръвно налягане с на -малко 20 точки, и на диастоличното кръвно налягане с 10 точки.

Резултатите показали, че сред субектите 1068 души се разболели от деменция. Учените установили, че участниците в проучването с ортостатична хипотония са по-склонни да изпитат тази невропатология - рискът им да получат деменция с възрастта бил с 54% по-висок. Те са имали и двойно по-голям риск от исхемичен инсулт.

Според учените пациентите на средна възраст трябва да бъдат изследвани за ортостатична хипотония - това може да е нов начин за идентифициране на хората, които се нуждаят от внимателно наблюдение за деменция или инсулт, категорични са те.