Смята се, че рибеното масло и слънчогледовото олио са прекалено полезни продукти, а специалистите препоръчват богатото на омега-3 и витамин D рибено масло, защото предпазва от сърдечни заболявания, възпаления и е полезно за мозъка.

Международна група учени, ръководени от испански специалисти от Университета в Гранада обаче доказаха, че продължителната употреба на слънчогледово олио и рибено масло заплашва с появата на възпалителни процеси в черния дроб.

По този начин се повишава рискът от неалкохолен стеатохепатит. За това заболяване са характерни повишена активност на чернодробните ензими в кръвта и изменения в тъканите на черния дроб, сходни с алкохолния хепатит. При това симптомите отсъстват при 75% от пациентите.

По време на изследването учените сравнявали слънчогледовото олио и рибеното масло със зехтина. За разлика от последното, първите два продукта предизвиквали фиброза на черния дроб при опитните животни. Рибеното масло ускорявало окислителните процеси, които обикновено се наблюдават в напреднала възраст. То влияело негативно на дължината на теломерите – защитните крайни участъци на хромозомите, чиято дължина е свързана с продължителността на живота.