Алопецията – оплешивяване, е заболяване, за което е характерно окапване на косата по главата и нарушаване на растежа на нова коса. До момента са описани различни видове от въпросното заболяване – алопеция андрогеника или оплешивяване от мъжки тип, което при жените се изразява в общо оредяване на косата; алопеция тоталис – причинява пълно опадане на косата; алопеция ареата – в началото започва с едно кръгло петно на темето, но постепенно обхваща и други участъци от главата; алопеция универсалис – цялото окосмяване по тялото опада.

Американски учени от медицинския център на Колумбийския университет съобщават, че  инхибиторите на янус-киназите (JAK inhibitors), помагат за възстановяване растежа на коса, независимо от типа оплешивяване. Биологичната роля на янус-киназите (JAK) се свързва с предаване на различни сигнали от мембраната към ядрото на клетката.

Изследване върху животни, публикувано в списание Science Advances, демонстрира успеха от локална употреба на препарати, инхибитиращи активността на JAK.  Според авторите JAK  инхибитори могат надеждно да помогнат за по-бързия растеж на коса. Експерименти върху мишки са показали, че при локална употреба JAK  инхибиторите помагат израстването на животинска козина само за 10 дни. Този ефект се постига посредством стимулиране растежа на космените фоликули, които от неактивна фаза преминават в активна. 

Екипът учени днес се е съсредоточил върху два JAK инхибитора, които вече били одобрени от FDA: единият – за лечение на заболявания на кръвта (ruxolitinib), а другият – за лечение на ревматоиден артрит (tofacitinib). Двата препарата са преминали клинични изпивания като средства срещу псориазис и автоимунно оплешивяване.