Някои зеленчуци и пълнозърнести храни съдържат адхезивни – лепилни, протеини, известни като лектини. Тъй като на растенията в природата се налага да се защитават от насекомите, лектините си присвояват ролята на тяхно оръжие. Те парализират насекомото, опитващо се да се храни с растението, пише The Daily Mail. 

При хората лектините могат да предизвикват алергия, замъгляване на съзнанието, умора, синдром на раздразнените черва и дори автоимунни заболявания като ревматоиден артрит. Лектините проникват директно в ставите, в нервните окончания, в кръвоносните съдове и дори в главния мозък, провокирайки възпаление и автоимунна реакция.

Лектините са концентрирани предимно в продукти, като граха, бобовите, кешуто и фъстъците. Те обаче могат да бъдат открити и в семената на доматите, краставиците, пиперките и патладжаните.  В пълнозърнестите храни се съдържат други лектини, като аглутинин от пшеничен зародиш. Така че и хлебните изделия от пълнозърнесто брашно не са така полезни.

Не е изключено лектините да са виновни и за повишената чувствителност към зърнените продукти. Но лектините могат да са и полезни. Възможно е те да подобряват състоянието на чревната лигавица за сметка на началото на процеса на регенерация на клетките, смятат учените.