Синдромът на сухото око – особено в леките му форми, не се дооценява и съответно – не се лекува навреме, установили британски учени. Само 20% от пациентите с лека степен на това заболяване и половината от тези с умерена форма на синдрома на сухото око се обръщат за помощ към офратломог.

Причината за заболяването се крие в дисфункцията на слъзните жлези, повишение на вътреочното налягане и най-вече във възпаление на повърхността на очната ябълка. Неотдавна някои учени показали, че употребата на омега-3 мастни киселини помага за отстраняването на една от тези причини – намалява простагландин-индуцираното възпаление по повърхността на очната ябълка. 

В изследванията участвали 1419 пациенти с диагноза „синдром на сухото око“. Всички те използвали изкуствени сълзи за намаляване на симптомите от заболяването и приемали добавки с омега-3 (70% докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA)). След три месеца учените оценили степента на симптомите на заболяването и установили, че при 91,6% от пациентите състоянието се подобрило, а заедно с това и субективната оценка на тежестта на симптомите.

Резултатите от изследването показали, че добавките с омега-3 мастни киселини понижили използването на изкуствени сълзи, намалили хиперемията (зачервяването) на конюнктивата и подобрили секрецията на слъзните жлези.