Храната или добавките, богати на омега-3 мастни киселини, са полезни за сърдечно-съдовата система. Те понижават риска от аномалии в сърцебиенето, намаляват концентрацията на мазнини в кръвта, предпазват от плаките, запушващи кръвоносните съдове и смъкват кръвното. Това знаехме досега.

Последните изследвания обаче говорят за безполезността от омега-3. Те са на британски учени от Оксфордския университет.

Изследванията се опират върху анализ на данните от 10 експеримента с участието на над 77000 души на средна възраст 64 години. Всички участници били с прекаран сърдечен пристъп или инсулт, или пък имали проблеми със здравето, като диабет например. В продължение на година една част от тях пиели добавки с омега-3, другите получавали плацебо.

Хората били наблюдавани средно в продължение на 4,4 години. През това време от сърдечни заболявания починали 3,5%, от сърдечен пристъп пострадали 2,9%, от инсулти – 2,2%, а 8,5% преживели операции за премахване на блокадата на кръвоносните съдове.

Приемът на омега-3 по никакъв начин не е понижил риска от изброените здравословни проблеми, коментира резултатите ръководителят на изследването доктор Роберт Кларк.