Всички родители мечтаят детето им да расте умно и даровито и още от най-ранна възраст мислят за извънучилищни занимания. Но често забавят простата истина, че интелектът на детето зависи не само от гените, образованието на родителите и обучението, а и от това с какво и как го храните. Особено ако става въпрос за момиченце.

По време на голям национален проект, изучаващ връзката между здраве и хранене, американските учени анализирали данни за 4 хиляди деца на възраст между 6 и 16 години. И открили, че при момичетата, в чието меню има повече омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, авокадото, лененото масло и др., показателите по 4 когнитивни теста, включително и за IQ, били по-високи от тези при децата, чиито родители ги хранели с омега-6 мастни киселини, чийто източник са основно слънчогледовото олио и зехтинът. На момчешкия интелект омега-3 влияела също позитивно, но при момичетата тази връзка била много по-забележима.

Мастните киселини са необходими на невроните за изграждането на аксони, които играят огромна роля при предаването на нервните импулси между клетките. Учените свързват дефицита на омега-3 в диетата със случаите на насилие, депресии, суициид и биполярни разстройства. Тоест със всичко, от което един родител се страхува.