Американски учени от Университета в Масачузетс не само открили ново полезно свойства на омега 6 мастните киселини, но и до голяма степен ги реабилитирали. Става дума за това, че преди известно време се появиха няколко научни статии, чиито автори твърдят, че омега 6 полиненаситените мастни киселини допринасят за развитието на хронични възпаления в организма. Такова възпаление повишава риска от развитие на атеросклероза и дори на някои форми на рак.

Учените от Масачузетс обаче не открили никакви такива вредни свойства на омега 6 мастните киселини, затова пък открили неизвестно досега полезно свойство, съобщават самите те в статия в онлайн изданието The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Те провели анализ на резултатите от 20 досегашни изследвания с участието на 39740 възрастни жители на 10 страни. И установили, че рискът от развитие на диабет тип 2 при хората с най-високо ниво на линолова киселина – една от разновидностите на омега 6, е с 35% по-нисък от този при хората с най-ниско ниво на тази киселина.

Линоловата киселина не се образува в организма, а постъпва в него с храната, обясняват учените. Тя се съдържа в много популярни хранителни продукти, което прави профилактиката от диабет тип 2 много лесна. Ето къде може да се открие:

в сленчогледовите семки и слънчогледовото олио;

фъстъците;

соевите зърна;

пилешкото и пуешкото месо;

орехите;

мазните видове риба;

зехтина.