Защо едни мъже стават добри бащи, а други не? За всичко е виновен хормонът на любовта – окситоцин, твърдят американски учени.

Окситоцинът традиционно се смята за майчин хормон – той се отделя в кръвта по време износване и раждане на бебето, както и по време на кърмене и обезпечава появата на емоционалната връзка между младата майка и новороденото.

Както показват резултати от ново изследване на американски учени от Университета Емори обаче, окситоцинът спомага за развиване на привързаност и нежни чувства и при татковците. Това било установено чрез любопитен експеримент на млади татковци. В момент, когато учените показвали собствените им бебета, активността на мозъка им била регистрирана чрез магнитно-резонансен томограф.  Преди това на едни от татковците впръскали назално спрей с окситоцин, а на други – плацебо-разтвор. Магнитно-резонансните снимки показали, че при татковците с впръскан окситоцин в голяма степен се активирали зоните, свързани със системите на възнаграждение на мозъка и емпатиите, докато при останалите татковци това не се получило.

Авторите на изследването смятат, че окситоцинът увеличава мотивацията за грижа за потомството при бащата и при необходимост може да бъде използван като допълнително средство за корекция на дефицита на родителска мотивация и послеродова депресия при мъжете.