Независими експерти се призовават да притознаят над 400 тествания за несъстоятелни, тъй като са се извършвали върху органи, вземи от мъртви китайски затворници, съобщава The Daily Mail. Известно е, че тестовете за трансплантация на органи са се извършвали върху сърца, черен дроб и бели дробове.

Статистиката сочи, че Китай е с най-високи показатели на смъртните наказания в света. И до 2015 година осъдените често били използвани като донори. Въпросът за етика на научните изследвания, базиращи се на такива органи, повдигнал Университета Маккуори. Експертите се заинтересували за 445 изследвания, публикувани в англоезични издания.

Изследванията за периода между 2000 и 2017 години включват данни за 85477 трансплантации на органи в Китай. При това повечето изследвания не съдържали указания за източника на донорските органи или донорите не давали съгласия за вземането на органите им. През 2006 година Китай открито разказал за практиката на донорство на органи от затворници.

Закон, изискващ съгласието на донора обаче бил разработен чак през 2011 година. В последните години активно въвеждали правила, изискващи съгласието на донорите, ограничавали броя на болните, които биха могли да бъдат оперирани, и разработвали официална държавна система за донорство.

През 2015 година властите официално забранили извличането на органи от затворници, макар това все още да е технически възможно.