Общуването с непознати е също толкова полезно, колкото и общуването с близки и приятели, твърдят американски учени от Университета Карнеги-Мелон. Те имат предвид общуването с колеги, съседи или други родители на детската площадка, общуването с които укрепва здравето не по-малко от приятелските отношения.

Редовното взаимодействие с непознати предотвратява понижението на функциите на белите дробове. Същият ефект има и общуването със семейството, партньорите и приятелите.

В изследването участвали над 4000 души на възраст между 52 и 94 години. Състоянието на белите дробове на участниците се оценявало в началото на изследването и четири години след него. Участниците поне веднъж в годината разказвали и колко често и с кого са общували, съобщава The Daily Mail. 

Изследването показало, че колкото повече човек общува, толкова по-добре работят белите му дробове. С кого общува той не играело никаква роля в случая. Социалното взаимодействие спасява хората от стреса и ги подтиква да водят здравословен начин на живот, смятат специалистите. Хората с голям брой познати са физически активни и рядко пушат, коментират те.