Възрастните жени, които трудно разпознават миризмите, имат по-малко приятели и по-ограничен социален живот, твърдят американски учени от Центъра за изследване на сетивата Монел, които стигнали до извода по пътя на проучване.

Учените анализирали данни за 3000 души на възраст между 57 и 85 години, като изследвали и оценявали резултатите от тестове за разпознаване на миризми и проучвали данни за социалния живот на участниците. Те съпоставяли резултатите от тестовете с броя приятели и роднини на участниците и честотата на общуване с тях, пише The Hindustan Times.

Резултатите показали, че възрастните дами, които трудно разпознават миризмите, имат по-малко приятели и по-слабо активен социален живот в сравнение с участничките, които разпознавали добре ароматите. Учените изучили и факторите, които можели да повлияят на резултатите, като нивото на образование, пушенето, физическото и психичното здраве.

Така открили, че при мъжете – за разлика от жените, няма връзка между проблемите с разпознаване на миризмите и социалния им живот. Експертите смятат, че тренирането на способността към разпознаване на ароматите може да повиши нивото на социално благополучие. А това от своя страна да помогне за укрепване на физическото и психично здраве на човека.