Обилната закуска ви позволява да отслабнете по най-добрия начин и да избегнете метаболитните нарушения, които допринасят за затлъстяването, обявиха немски учени от Университета в Любек, според които закуската трябва да бъде по-наситена от обяда.

Екип, ръководен от Джулиана Рихтер провел експеримент с мъже, които разделили на две групи. Мъжете били поставени в еднакви температурни условия и получавали едно и също количество калории всеки ден. В едната група дневната диета се състояла от лека закуска и обилен обяд, в другата – от обилна закуска и нискокалоричен обяд.

Резултатите показали, че навикът да започнем деня с най-богата на хранителни вещества закуска ускорява метаболизма и намалява теглото. Сутрин тялото изразходва 2,5 пъти повече енергия за загряване, отколкото през деня. А количеството на тази енергия директно зависи от това, какво е било първото хранене.

Откритието на учените може да се използва за борба със затлъстяването и диабета, обобщава Списанието за клинична ендокринология и метаболизъм, което съобщава за това изследване.