Документираната употреба на ботанически народни средства се корени в древността. Има данни от изкопаемата ДНК на възраст 48 000 години, което показва, че дори Homo neanderthalensis е използвал растения за медицински цели. Археологическите находки дори предполагат използването на нехранителни растения в Homo erectus.

Днес доказателствата за ефективността на ботаническите народни средства варират от индивидуални предположения до клинични изпитвания, но основните молекулярни механизми често са неясни.

Например, известно е, че някои билки и цветя имат хипотензивно действие, но каква е тайната им, все още не е разгадано. Учени от Калифорнийския университет в Ървайн избрали най-популярните антихипертензивни народни средства, включително лавандула, копър и лайка, и се заели с изучаването на техните ефекти.

Изследователите успели да установят, че всички тези растения активират йонните канали на KCNQ5. KCNQ5, заедно с други калиеви канали, включително KCNQ1 и KCNQ4, действат в гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Когато се активира, KCNQ5 отпуска кръвоносните съдове, което причинява ефекта на понижаване на кръвното налягане.

Установихме, че активирането на KCNQ5 е обединяващ молекулен механизъм, присъщ на широк спектър от ботанични антихипертензивни лекарства. Според нашите данни един от най-ефективните активатори на калиеви канали KCNQ5 е лавандулата, заедно с екстракт от семена от копър и лайка, казва д-р Джеф Абът, професор по физиология и биофизика в Училището по медицина на UCI и старши автор на изследването.

Интересното е, че в съвременната синтетична фармакопея няма лекарства, насочени към активиране на KCNQ5 каналите, характерни за растенията. Не е ясно каква е причината за този пропуск, но сега учените обмислят да запълнят празнината.