Обикновеният хляб е опасен – в него американските учени от Харвардския университет открили пропионат. Това съединение се добавя към хляба при печене, за да се предотврати появата на плесен. Но то увеличава риска от затлъстяване и диабет на хормонално ниво.

Проведен бил експеримент с гризачи - животните били инжектирани с пропионат и това довело до увеличаване нивото на хормоните, сред които глюкагон и норепинефрин. Покачили се и показателите, свързващи на FABP4 протеина с мастните киселини.

В резултат на това започнало увеличено производство на глюкоза в организма на гризачите и се развила хипергликемия, характерна за диабет тип 1 и тип 2. В същото време животните бързо наддали на тегло.

Подобна била ситуацията и с 14 доброволци, участвали в друг експеримент. Някои от тях консумирали продукти с пропионат (не повече от един грам на едно хранене). Другите получавали храна с плацебо. Кръвта на доброволците била анализирана преди хранене, 15 минути и няколко часа след хранене. В резултат при хората, които ядели храни с пропионат, нивото на хормоните, причиняващи метаболитни нарушения, се покачило необичайно високо.