Най-лесно може да повдигнете настроението си, като наблегнете на плодовете и зеленчуците. Това съветват новозеландски учени от Университета Отаго, като уточняват, че тези храни трябва да се ядат сурови.

Учените достигнали до извода по пътя на изследване. В него участвали 171 души на възраст между 18 и 25 години, разделени на три групи. Първите се хранели както преди, вторите били стимулирани на ядат повече плодове и зеленчуци, а третата група всекидневно се хранили със свежи плодове и зеленчуци, съобщава Medical Xpress.

В края на изследването, продължило две седмици, станало ясно, че чувството на психична удовлетвореност при участниците от третата група видимо нарастнало. Те станали по-енергични, мотивацията им се повишила. Във втората група такива подобрения не били установени.

Обяснението е в това, че участниците във втората група по-често се хранили със зеленчуци, подложени на термична обработка или пък ги употребявали с други продукти. Докато тези от третата група се хранили изключително със сурови плодове и зеленчуци.