Късното вечерно и среднощно хранене е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, сочи изследване на американски учени, представено на ежегодната среща на Кардиологичната асоциация в Щатите.

Съвременният начин на живот е свързан с късното лягане на хората. И като следствие – последното хранене обикновено става късно вечер. Специалистите се опитали за проследят как влияе това на затлъстяването, високото кръвно, диабета и сърдечните заболявания.

В изследването били използвани данни за 12700 латиноамерикански граждани на САЩ на възраст между 18 и 76 години. Било изяснено, че половината от тези хора употребяват над 30% от дневната си храна след 18:00 часа.

На следващата сутрин при участниците се наблюдавало високо ниво на кръвната захар на гладно, което се смята за преддиабетно състояние. Нивото на инсулина и кръвното им налягане също били повишени, се казва в статия в списание Live Science. А при 70% от хората с преддиабет впоследствие се развива диабет тип 2, който е рисков фактор за сърдечни заболявания, напомнят лекарите.