Виновно за депресията ви може да стане и среднощното гледане на телевизия, твърдят американски учени, базирайки се на резултати от изследване.

По време на експеримента невролозите от Университета в Охайо поставили едната група гризачи в условията на стандартен денонощен цикъл – 16 часа нормално дневно осветление и 8 часа – пълна тъмнина. Другата група прекарвали осемте „нощни“ часа при осветление, аналогично на осветена тъмна стая с работещ в нея телевизор.

Само след 4 седмици при гризачите от втората група се наблюдавали признаци на депресия, която Световната здравна организация обяви за най-разпространеното психично разстройство в света.

Статистиката сочи, че от депресия страдат над 350 милиона души от всички възрасти, като две трети от тях са жени.

Депресията се отличава от обикновените спадове в настроението или негативните реакции със значително понижение в качеството на живот на болния, което му пречи да работи, учи и поддържа нормални отношения с околните, както и да обслужва нормално себе си.

В тежки случаи депресията води до суицид, жертви на който всяка година стават около 800 хиляди души, предупреждават учените, чието изследване е публикувано в списание Molecular Psychiatry.