Норвегия заема първо място сред 96 страни, участвали в проучване за най-добрата страна за живеене на възрастни хора.  В него оценявали социалното и икономическо благополучие на хората над 60 години, съобщава ВВС.

След Норвегия са Швейцария, Канада и Германия. Сред лидерстващите се оказали още Австралия, Западна Европа, Северна Америка. А последен в Рейтинга е Авганистан.

Изследването е крайно важно, имайки предвид, че към 2050 година 21% от населението в света ще е над 60 години. Примерно в 40 страни тази възрастова група ще е 30% от населението. А към 2030 година възрастните хора на планетата ще са 1,4 милиарда.

За съжаление традицията младите да се грижат за възрастните си роднини отминава, коментират специалистите. Социалните помощи и прочие бонуси обаче могат значително да подобрят положението. В Мексико например почти 9 от всеки 10 души над 65 години получават социална пенсия. Това поставило страната на 30 място в рейтинга. По този начин тя задминала Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.