Ограничаването нивата на кръвната захар може да потисне развитието на някои видове рак, открили американски учени от Тексаския университет в Далас. Това се съобщава в прессъобщение на MedicalXpress.

В изследването на лабораторни мишки с рак на белия дроб, мишките преминали към кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно съдържание на протеини. Животните били инжектирани и с лекарства, които понижават кръвната захар. Резултатите показали, че това предотвратява растежа на плоскоклетъчен карцином, въпреки че не намалява размера на тумора.

Специалистите изследвали и нивата на глюкоза при 192 пациенти със плоскоклетъчен карцином на белия дроб или хранопровода, както и при 120 пациенти с белодробен аденокарцином. В първия случай била открита връзка между високата кръвна захар и лошата преживяемост на пациента.

Според изследователите контролът на глюкозата е нов подход за инхибиране растежа на злокачествените клетки, който се различава от тяхното директно унищожаване. Това им позволява да преведат рака в хронично заболяване.