Повишеното кръвно налягане може да има пряко отношение към каротидните телца в сънната артерия, установили британски учени от университета в Бристол. Каротидните телца са своеобразни рецептори, които участват в регулацията на  кислород в кръвта. Ако нивото на кислород се понижи, телцата бият тревога и сигнализират на мозъка. Мозъкът изпраща команда за  повишаване на кръвното налягане и учестяване на дишането. По този начин нивото на кислород в кръвта се възвръща към нормалните си стойности. Когато телцата са неадекватно активирани, кръвното налягане през цялото време си остава повишено.

Това откритие посочва каротидните телца като евентуална мишена за лекарствено повлияване, пише News-medical.net. Установено е, че премахвайки част от телцата в голяма част от случаите се наблюдава моментално и продължително понижение на кръвното налягане. А както е известно, подобни резултати не дава нито едно лекарство.

Учените създали тестове, които позволяват да се установи дали прекалено активните телца са причина за хипертония.

Експертите обърнали внимание на енергийната молекула – аденозинтрифосфат. Тя залегнала в основата на новата терапия против повишено кръвно налягане. Според учените, в каротидните телца има рецептор към молекулата на аденозинтрифосфата. Той се нарича P2X3. Именно това е и новата лекарствена мишена.