Антитела, способни да обърнат лечението на кандидоза - системно гъбично заболяване, създадоха служители на Института по химична биология и фундаментална медицина (ICBFM) на Сибирския клон на Руската академия на науките, съобщава ТАСС.

Това заболяване е характерно за хората с отслабен имунитет. При кандидозата стандартните противогъбични лекарства не винаги действат, тъй като гъбичките развиват резистентност. Освен това тези лекарства увреждат както гъбичките, така и клетките на тялото.

Руските учени са синтезирали протеинови препарати (моноклонални антитела), които досега били предназначени за лечение на гризачи. Създаването на човешки версии съвсем не е далеч. Припомняме, че антителата се освобождават в отговор на навлизането на чужди агенти в организма (антигени).

Моноклоналните антитела, които учените са синтезирали, са много специфични. В зависимост от функцията те или откриват, или унищожават определен антиген.

Така двете антитела (моноклонални антитела 3G11 и 5H5) са в състояние да защитят заразените животни от смъртоносна доза от гъбичката Candida, показали експериментите. Антителата работели отлично заедно с флуконазол, независимо, че и двата агента били приемани в малки дози.