Нови полезни свойства откриха в шоколада и червеното вино американски учени. Те се дължат на природно вещество, съдържащо се в ципата на червеното грозде и в какаовите зърна, което е способно да блокира размножаването на вируса, родствен на този на едрата шарка.

Става дума за добре познатият ни ресвератрол – природно съединение, отделяно от растенията за защита от бактерии и гъби, уточняват учените от Университета в Канзас и Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в Щатите в списание Frontiers in Microbiology. Освен в червеното грозде и какаовите зърна, ресвератролът присъства и в боровинките и фъстъците.

Учените добавяли ресвератрол в различни концентрация към културата от човешки клетки, инфектирани с вируса на шарката по кравите. Този вирус е от семейството на поксвирусите и може да е възбудител на вариолата - едрата шарка.

В резултат било установено, че високата концентрация на ресвератрол в ранни стадии блокира вирусната репликация, тоест не дава възможност на вируса да създава копия на своя геном в инфектираната клетка. По този начин вирусът не може да се разпростанява в другите клетки на организма.

Аналогичен ефект окаал ресвератролът и върху вируса на маймунската шарка – много заразна и опасна за човека инфекция, която периодично избухва в Африка.

Макар че вариолата вече е изкоренена, другите поксвируси все още са активни и затова изследователите се надяват ресвератролът да се окаже полезен в борбата с тях.