Ненормалното повишаване на температурата на въздуха до 40 градуса по Целзийще направи асфалта доста горещ, в резултат на което хората могат да се изгорят.

Американски изследователи от Университета в Невада установили, че тази температура ще доведе до изгаряния от втора степен на човешката кожа само за няколко секунди, пише EurekAlert !.

Лекарите анализирали 173 случая на изгаряния от горещ асфалт в Лас Вегас за последните пет години - от 2013 до 2017 г. Те сравнявали тези данни с данните за температурата на въздуха навън по време на лечението на всеки пациент.

Според експертите тротоарът под пряка слънчева светлина може да бъде значително по-горещ от въздуха и да причини сериозно изгаряне само за две секунди.

Хората получават около 88% от изгаряния при температура на въздуха над 35 градуса по Целзий. А рискът започва да нараства пропорционално с повишаването на температурата над 40 градуса по Целзий.

При пряка слънчева светлина в горещо време настилката може да се нагрее до 64 градуса по Целзий.

Особено опасна е необичайната жега за хора, които изпитват проблеми с мобилността, малки деца, както и за хората, пострадали при пътни инциденти.