Имунотерапията безспорно е променила лечението на рака. Този подход обаче не помага на всички пациенти и срещу някои видове рак е напълно безсилен.

Проблемът е, че съществуващите методи за имунотерапия не са в състояние да разпознаят всички видове ракови клетки. Раковите клетки са добре известни гении на маскировката. Те са разработили механизми, с които умело избягват разпознаването и елиминирането им от клетките на имунната система

За да надхитрят рака, експертите на Йейл са разработили нова система, която комбинира вирусна генна терапия плюс технология за редактиране на генома - CRISPR.

Новата система не само намира и коригира фрагментите на ДНК, но и стартира тотален лов за десетки хиляди гени, свързани с рака. Тя действа като GPS-система, която освен че маркира  местоположението на раковите гени, но успоредно с това усилва откритите сигнали. CRISPR действа като откривател на дефектния ген, а адено-асоциираните вируси завършват това, което са започнали - активират имунната система, която да унищожи раковата клетка.

ова е напълно нова форма на имунотерапия, казва Сиди Чен, доцент по генетика и старши автор на изследването. Методът беше наречен MAEGI - мултиплексна активация на ендогенни гени за имунотерапия.

MAEGI маркира туморните клетки, превръщайки тумора от студен (беден на имунни клетки, атакуващи тумора) в горещ тумор (богат на имунни клетки, атакуващи тумора). Според Чен, това е молекулярният еквивалент на обличане на туморни клетки в оранжеви комбинезони, което позволява на имунната система бързо да открие и унищожи рака.

След като тези клетки бъдат идентифицирани, нашата имунна система веднага ги разпознава, не само незабавно, но и ако се появят в бъдеще, обяснява Сиди Чен.

Всъщност тя работи като вид ваксина: след като веднъж вече се е запознала „по-отблизо“ с рака, имунната система няма да пропусне унищожаването на всяка стара или новопоявила се туморна клетка. Тази стратегия се е доказала като ефективна както в профилактични, така и в терапевтични условия за голямо разнообразие от ракови заболявания, включително и към тези, които в момента са резистентни на имунотерапия.

Изследователите съобщават, че при експерименти върху мишки MAEGI методът е намалил или елиминирал меланома - един от най-агресивните тумори. Освен това методът е ефективен и при тройно отрицателния рак на гърдата (при който липсват и трите маркера за разпознаване) и при силно злокачествения рак на панкреаса. Много важно е да се отбележи, че методът разпознава и елиминира туморни метастази, при които раковите клетки са се разпространили ​​далеч от основния източник на тумора.

Според изследователите в близко бъдеще те ще оптимизират системата чрез опростяване на технологията, след което ще започне подготовка за клинични изпитвания сред онкоболните.

Текстът е консултиран от нашия медицински редактор проф. Красимира Икономова.