Това твърдят британски учени от Кеймбриджкия университет, които открили, че никотинът е способен да потиска апетита, препятства трупането на килограми и забавя стареенето на мозъка.

Пушенето и сега е една от причините за смърт от рак, сърдечни заболявания и дихателни проблеми. Но в процеса на изследванията било открито, че никотинът може да играе и положителна роля в профилактиката на затлъстяване. Цигарите могат да защитят и от болестта на Алцхаймер или Паркинсон, твърдят учените.

Учените смятат, че попадайки в организма чрез цигарите или във вид на медицински препарат, никотинът защитава мозъка от негативите на възрастовите изменения само при тези, които обичат да си похапват. Това ограничава хората да ядат по-малко от обикновеното, помагайки им по-бързо да свият стомаха.

Някои експерти и досега смятат, че пушенето трябва да се избягва заради широкия спектър от здравословни проблеми, които са вследствие злоупотребата със цигарите. По този повод водещият учен д-р Урсула Винцер- Саран от A & M University в Тексас коментира, че иска да внесе яснота – ние не подстрекаваме хората да пушат. Въпреки че никой не отрича вредата от пушенето, резултатите от изследването убедително доказват, че ползата от никотина в споменатите случаи е толкова голяма, че не бива да я отминем с отказ, казва тя.

Още повече, пушенето е един от възможните пътища за въвеждане на никотина, което значи, че не бива да го отписваме напълно. Защото получените резултати са интригуващи. И ние сме длъжни да проведем мащабни клинични изпитания, преди да предлагаме каквито и да е промени в начините за решаване на проблемите със затлъстяването или с деменцията, категорична е Винцер-Саран. Тя отбелязва, че безопасността от такова приемане на никотина не е доказана, но смята за очевидни ползите, които превишават риска.