Хората с ниско ниво на самоконтрол често са изкушени от по-привлекателен вариант при вземане на решения. Докато хората с високо ниво на самоконтрол обикновено избират по-прекия път. Такива са изводите на американски учени от Университета в Охайо, които провели експеримент по темата, съобщава The Daily Mail.

Учените наблюдавали ръцете на хората, които избирали между варианта, съответстващ на дългосрочните им цели и изкушението. В единият от експериментите участвали 81 студенти, които трябвало да изберат на компютър един от двата – полезен или вреден – продукти. Например в единия ъгъл на екрана те виждали брюкселско зеле, а в другия – бурен. Участниците трябвало да изберат това, което ще им помогне да постигат целта, свързана със здравето.

Студентите трябвало да вземат общо 100 решения. Преди теста им било обещано да получат като награда ябълка или парче шоколад – по избор. Изследването показало, че тези, които избрали шоколад, по-често били привличани от нездравословната храна на компютъра, когато трябвало да вземат решения. А студентите с високо ниво на самоконтрол веднага насочвали курсора към здравословния вариант. Траекторията на движение на курсора била извита – тоест в мозъка ставала борба.

В друг експеримент на участниците предложили да получат незабавно 25 долара или след 180 дни - 45 долара. Отново траекториите на движение на курсора на мишката се различавали при участниците с различно ниво на самоконтрол.

Доскоро учените смятаха, че за самоконтрола отговарят две мозъчни системи. Съдейки по всичко обаче, това не е така. Защото траекторията на движение на курсора би била много по-директна и права.