Дори много здравословни храни, като броколи, обикновено и цветно зеле, могат да бъдат вредни, ако се консумират преди лягане. Какво друго не трябва да присъства на трапезата ви вечер, изброяват диетолозите от Испания в La Vanguardia.

По-добре е да не ядете нищо преди лягане - поне 2-3 часа трябва да изминат между последното хранене и нощната почивка, препоръчват те.

Според диетолозите броколите, бялото и цветното зеле и карфиолът не стават за вечеря, защото съдържат много неразтворими фибри, които се усвояват дълго време и това може да попречи на нормалния сън.

Испанските лекари съветват да се откажете и от пуешко и птиче месо, тъй като за асимилацията му организмът изразходва много време и енергия, което пречи да се отпуснете и да заспите нормално.

Проблеми със заспиването и качеството на съня могат да провокират и острите и

Пикантни храни, тъй като техните активни вещества дават тонизиращ ефект.

Киселината на доматения сос пък може да раздразни храносмилателния тракт.

Захарта в тежките десерти, като терамисуто например, предизвиква прилив на енергия.

Колкото до алкохолните напитки – те пречат да достигнете фазата на бързия сън.

Отделна група продукти, вредни преди лягане, съдържат тиамин. Тази аминокиселина стимулира производството на норадреналин, което предизвиква напълно ненужна жизненост в късната вечер. Такива са пшениченият хляб, говеждото, свинското, карантията, бобът и грахът, шам-фъстъкът, семките и някои видове сирена.

Трябва да контролирате и консумацията на шоколад и кафе следобед, тъй като техният кофеинов компонент се задържа в организма до 8-14 часа, което влияе върху механизмите на релаксация на организма и нарушава съня, обяснявят учените.