Нервните клетки се възстановяват дори и при болни от деменция, твърдят американски учени от Илинойския университет, които открили наличието на млади нервни клетки в хипокампа на хора на възраст до 99 години.

Американските учени открили доказателства, че невроните могат да се появят дори при болни от Алцхаймер, макар и значително по-бавно. Новото изследване ще помогне да се открият ефективни подходи за лечение на невродегенеративните заболявания, за да се запазят когнитивните способности на пациентите, вярват учените.

Разговорите за това дали новите неврони продължават да се появяват и в напреднала възраст, са от дълго време. Още преди няколко десетилетия изследователите разрушават мита за липсата на регенерация на мозъчните клетки.

Чикагските учени обаче са първите, които доказват наличието на неврогенеза в мозъка на пациенти с невродегенеративни заболявания. Невродегенерацията влияе неблагоприятно на хипокампа - областта на обучението и паметта в главния мозък, към която са насочени много проучвания заради възможността й да формира нови неврони.

В новото изследване учените анализирали тъканта на хипокампа след смъртта на 18 души на средна възраст 90,6 години и открили, че има около 2000 нервни прогениторни клетки на мозъка и почти 150 000 развиващи се неврони.

Допълнителен анализ показал, че броят на новите клетки при хората с нормални когнитивни способности значително надвишава броя на тези при хората с Алцхаймер и деменция. Авторите установили още, че хората, които са получавали по-високи оценки за показателите на когнитивните функции, имат голям брой неврони в хипокампа.