Всяка пета смърт в света е свързана с неправилно хранене, твърдят учени от Университета във Вашингтон. Жителите на бедните райони умират заради недостиг на хранителни продукти, а по-задоволените хора – заради любовта си към вредните храни. Хората употребяват прекалено много сол и наситени мазнини, и много малко плодове, зеленчуци, ядки и семена, омега-3 мастни киселини и пълнозърнести храни, обясняват учените пред The Daily Mail.

Те установили още, че 1,1 милиарда души по света страдат от психични разстройства и разстройства, свързани с приема на психоактивни вещества. Депресията е един от десетте най-разпространени здравословни проблеми. При това в много страни – особено в развиващите се, системата за помощ на хората с психични заболявания е недостатъчно развита.

От Алцхаймер и Паркинсон през 2016 година са страдали 2,6 милиона души по света, което е с 40% в повече от 2006 година. Учените открили около 320 хиляди смъртни случая заради злоупотреба с алкохол и наркотици, в това число и опиоиди. Броят на смъртните случаи, свързани с конфликти и тероризъм през 2016 били над 150 хиляди, което е с 140% в повече в сравнение с 2006 година.

Здравословното състояние на хората от различни страни, като Етиопия, Малдиви, Непал, Нигер, Португалия и Перу обаче, се оказало по-добро от очакванията на учените.